Kult med kalk

Røft, lunt, rustikt eller naturlig? Kalkmaling er svaret.

Trendpendelen svinger fra det glatte til det matte. Glans og skinn viker for struktur og råhet. Naturmaterialer er i vinden, og dermed har kalkmaling kommet tilbake for fullt.

Det begynte for noen år siden. Stylister og interiørbloggere malte vegger i nøytrale grå- eller greigetoner, og en ny trend var i gang. Stadig flere falt for kalkmalingen, som gir et spill og en lunhet ingen annen maling gir.

Siden da har farger kommet tilbake for fullt, så nå kan du få kalkmaling i de fleste nyanser, fra sobre grå til mørke oransje, blå eller lilla. I Norge satser både Fargerike og Jotun stort på kalkmaling; Fargerike med sin Pure & Original-serie, som finnes i rundt 30 farger, og Jotun med sin Lady Minerals, som fås i 57 forskjellige farger.

– Å male med kalkmaling er en gammel teknikk, faktisk flere tusen år gammel. Kalkmaling er et naturprodukt, så den passer perfekt til interiørtrenden der naturmaterialer er i fokus. Kalkmaling passer bedre til dette utrykket enn maling som gir en «hardere» overflate, sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Kalkmaling ble brukt på vegger så tidlig som 800 år f.Kr, og var veldig populært under renessansetiden, da også kunstnerne svingte penselen med kalkmaling. Kalkmaling ble «gjenoppdaget» av britiske Annie Sloane, som lanserte den første moderne kalkmalingen, Chalk Paint, i 1990.

At kalkmaling er blitt så populær er nok også fordi den er enkel og morsom å påføre. Den skal helst påføres med pensel (selv om det har kommet kalkmalingstyper som skal rulles på), og jo mer skjødesløst du maler, jo større struktureffekt får du.

Kalkmaling kan brukes på de fleste typer underlag – fra tre til gips til mur til teglstein.

– Den passer til naturtrenden, men er også fin til industristilen?

– Ja, den passer også godt til den industrielle looken. Eller den dekandente, med dype farger og tunge skinnsofaer, sier Henningsen.

– Det er lett å bli hekta på kalkmaling. Den har et så spesielt uttrykk.

Noe for deg? Trenger gangen å røffes opp? Skal soverommet bli lunere? Eller bør stua få særpreg. Kanskje holder det med én vegg, kanskje skal hele rommet males. Rådfør deg hos forhandler når det gjelder hvilken type kalkmaling du bør gå for, og hva slags maleredskap som egner seg best for resultatet du ønsker deg.