Gjør boligen din salgsklar for det nye året

Nå går vi inn den travle julestria hvor det er mye som skal ordnes. Er det da lurt å tenke på boligsalg? Ja, mener meglerne fra Partners Eiendomsmegling på Gjøvik, og Schala & Partners Eiendomsmegling i Oslo. Vi gir deg noen råd om hvorfor det kan være lurt å gjøre seg klar til salg allerede på nyåret.

Foto: Getty Images

Det er mange myter om boligsalg. En av dem er at januar er en dårlig måned å selge boligen sin. I følge de erfarne meglerne Runi Bjerke fra Partners Eiendomsmegling på Gjøvik og Kjerstin Falkum hos Schala & Partners Eiendomsmegling i Oslo, er det noen grep du kan gjøre allerede nå i desember, hvis du planlegger å selge utpå nyåret.

Januar er en god salgsmåned
Runi Bjerke sier at på Gjøvik er januar en god måned å selge boligen sin. – Januar er ingen dårlig måned for oss. Det er ofte få boliger i markedet og statistikken viser at vi har årets prisoppgang de første to-tre månedene, sier hun. Situasjonen er den samme i Oslo, – Det er en skikkelig trøkk i markedet i januar, sier Kjerstin Falkum.
– Etter en noe roligere desember, kommer kjøperne på banen i januar. Slik året har vært hittil, tror jeg på en skikkelig bra januar 2021, sier hun.

Runi Bjerke,
Partners Eiendomsmegling

Start tidlig
Både Falkum og Bjerke er enige om at når du har bestemt deg for å selge i januar, bør du kontakte megler så tidlig som mulig i prosessen. Det er fortsatt tid igjen før jul. – Det er mange som glemmer at en salgsprosess tar tid, sier Falkum. – Det kan ta en uke å finne en megler, deretter en uke å fikse opp i boligen, og til slutt en uke få laget prospekter og annonser. Så har man selve visningsperioden og salgsprosessen. Plutselig har det gått en måned, og vi er i februar!

Små justeringer kan være nok
Om du skal selge, bør du vurdere hvor store grep du skal ta for å pusse opp. Skal du selge et oppussingsobjekt, anbefales det at du ikke setter i gang store prosjekter.

– Du skal jo selge et oppussingsobjekt, så de som kommer på visning vet hva de går til. Ofte er kjøpere innstilt på å gjøre egne endringer i sin nye bolig, men det kan være lurt å få festet de siste listene og kanskje et strøk med maling for å freshe opp boligen, forteller Falkum.

Det er også greit å få inn ekspertise som kan fortelle deg hva du kan gjøre og hva du må rette opp i for å få en best mulig salgspris.

– Det er veldig smart å ta inn megler tidlig for å legge en framdriftsplan. Jeg avtaler ofte at takstmann kommer så fort som mulig for å få en byggeteknisk vurdering. De oppdager ofte små feil, som lett kan fikses og utbedres uten store kostnader før salget igangsettes. Når man har identifisert hva som bør utrettes, er det bare å sette i gang å male, sparkle og fikse de enkleste tingene, anbefaler Runi Bjerke.

Rydd og kast
 For de fleste er det ganske mye å ta tak i for å klargjøre boligen for salg.

– Det handler mye om å rydde og kaste, ofte er loft og kjellere fulle og det er behov for å finne igjen gulv og vegger, sier Bjerke. – Vi gir også litt enkel interiørveiledning før fotografering. For de som ønsker har vi en stylist, som kan gi enda mer utfyllende interiørhjelp. Stylisten er behjelpelig med råd om alt som bør ryddes bort. I tillegg gir stylisten tips om oppussing dersom det skulle bli nødvendig.


120 viktige sekunder
Gode bilder er svært viktig, mener Falkum.
– I følge Finn.no bruker folk 120 sekunder på å bestemme seg om de liker boligen eller ikke når de ser på boligannonser. Det betyr at bildene må være så bra som mulig. Så det er lurt å få inn en god stylist og en god fotograf. Vi må heller ikke glemme at folk ikke lenger bare dropper innom en visning, understreker Falkum.

– Derfor er det ekstra viktig å få så gode bilder at de frister nok til at man kommer på visning.

Kjerstin Falkum
Schala & Partners Eiendomsmegling

Det kan kanskje virke overveldende å få til så mye midt i julestria, men om man planlegger godt, er det mulig. – Kjøperne er i markedet hele tiden og vi selger boliger både i juli og i jula  – aldri en romjul uten budrunde, avslutter Bjerke.

Vurderer du å selge bolig så tidlig som mulig i 2021? Ta kontakt med våre dyktige kolleger, så kan vi ta en uforpliktende prat.

Kontakt din lokale megler her. Partners.no