Øk verdien på hus og hytte – 5 enkle tips

Skal du selge bolig i nærmeste fremtid? Med disse enkle grepene kan du gjøre boligen din mer attraktiv på markedet – uten å blakke deg helt.

Foto: Getty Images

– En godt vedlikeholdt bolig skaper et positivt førsteinntrykk. Beliggenhet og størrelse har selvsagt mye å si, men ofte er det de enkle grepene som skal til for å øke verdien betraktelig når du skal selge bolig, forteller Runi Bjerke i Partners Eiendomsmegling på Gjøvik.

En viktig del av hverdagen til eiendomsmeglerne i Partners-kjeden, er å gi råd til boligselgere om hva de bør gjøre i hjemmet for å oppnå høyest mulig salgspris. Er huset et oppussingsobjekt, eller lenge siden sist det ble pusset opp kan det lønne seg å ikke gjøre noe i det hele tatt.

– Større investeringer, som ny balkong eller garasje er en vurderingssak ut i fra markedet og boligen. Enten du skal selge en to-roms i Trondheim eller et rekkehus på Gjøvik kan det være smart å rådføre seg med megler, som kjenner til hva kjøpere i ditt område er opptatt av, forteller Bjerke.

Runi Bjerke,
Partners Eiendomsmegling

Med disse fem tipsene kan du enkelt starte oppgraderingen av boligen din selv uten de store investeringene:

 1. Gi kjøkkenet en enkel fornyelse
  Mange lurer på om det lønner seg å bytte kjøkken før et salg, men i de fleste tilfeller skal det mye til å få igjen pengene hvis du pusser opp kjøkkenet. Kostnadene kan gå fra rundt et par hundre tusen og oppover. I tillegg er det ingen garanti for at dine oppgraderinger er i samsvar med kjøpernes smak. På den andre siden er det ingenting som er mer utrivelig enn å komme til et skittent kjøkken. Så husk å skrubb og vask over både benkeplater, inni skap, komfyr og kjøleskap. Det kan også være smart å bytte knotter på skuffer og skapdører til noe mer moderne for å løfte inntrykket. Utdaterte kjøkkenfronter kan også få nytt liv med litt maling eller spraylakk.


  
 2. Frisk opp med grønt på badet
  Det er sjelden verdt investeringen å gjøre store, dyre inngrep på badet. Du kommer langt med en grundig vask av vegger, fliser, servant, badekar, dusj og fugekanter. Er boligen ellers strøken, og det er sprukket flis på badet kan det lønne seg å gjøre mindre utbedringer. En oppgradering av fugekanten er ofte det som skal til for å gi badet et nyere utseende. Fugemasse får du kjøpt hos de fleste byggevarehus til en rimelig penge, men husk å være nøye når kantene legges slik at arbeidet ikke er forgjeves. Bad kan enkelt se mer moderne ut med ny baderomsinnredning, men noen ganger er det kun et par grønne planter og noen nye håndklær som skal til for å gi badet et freshere uttrykk.


  
 3. Slip eller mal gulvene
  Hvis du har gamle tregulv med mye skrapemerker kan det være en god investering å få dette slipt. Er du handy, kan du leie slipemaskin og slipe ned tregulvene selv. Er du villig til å putte litt mer penger i det, kan du leie profesjonelle gulvslipere til å gjøre jobben for deg. Eventuelt kan man male gulvet. Dette krever litt forarbeid, men man kan slippe unna de store kostnadene. Husk å fjerne gamle flekkete gulvtepper, da disse kan dra ned et ellers godt inntrykk.


  
 4. Mal vegger og tak
  Et malingsstrøk på vegger og tak kan fort lønne seg. Igjen, det handler om å skape et godt førsteinntrykk og lyse rene flater gjør nettopp det. Mange boligkjøpere setter stor pris på å kunne flytte rett inn, og slippe ekstra kostander med å få malt opp. Du kan gjerne prøve deg frem med moderne og tidsriktige farger, men ofte er det et blankt lerret som skal til for å overbevise den rette kjøperen. Det å male og holde boligen vedlikeholdt er ofte tegn på at de som bor der bryr seg om tilstanden til boligen. Husk også at lyse farger slipper inn mer lys, og kan gjøre at boligen fremstår større og mer åpen.


  
 5. Fiks de små tingene
  Det er fort å overse en del småting etter mange år på samme sted. Man kan rett og slett se seg blind på sitt eget hjem. Få gjerne en venn eller eiendomsmegleren din til å se gjennom boligen sammen med deg. Det kan nemlig være fint å få noen innspill utenfra. Det kan være at du mangler noen lister et sted, et dørhåndtak som ikke er skrudd fast, noen ledninger som henger og dingler eller en lampe som ikke er montert skikkelig. Det er enkle ting som en bør fikses opp i fordi det har betydning for helhetsinntrykket folk får når de kommer på visning.

Er du i tvil om hva du kan gjøre for at nettopp din bolig skal fremstå mer attraktiv for potensielle kjøpere? Spør gjerne en av våre meglere om råd!

Kilder: Dinside.no, Tjenestetorget.no