Uteplassen som favorittsted: 6 tips for å gjøre klart før sommeren

Hagen og uteplassen blir som en naturlig forlengelse av stua, som det gjerne skal være minst like hyggelig å oppholde seg. For at uterommet skal stå til forventningene trenger det litt ekstra oppmerksomhet før sommersesongen inntreffer.

Foto: GettyImages

Vår og sommer er noe helt spesielt for oss nordmenn, som store deler av året ikke ser noe særlig til verken sol eller varme. Når våren endelig melder sin ankomst er det nesten komisk hvordan vi, alle mann alle, trekker ut for å nyte sommersesongen så lenge den varer.

Her er 6 tips som gjør hagen eller uteplassen til familiens nye favoritt oppholdsrom:

Gjør en god behovsanalyse

Akkurat som du ville gjort før du innreder stua, er det også smart å gjøre en behovsanalyse før du skal gjøre klart ute. På den måten er det enklere å vite hva du må fikse, hva som eventuelt skal kjøpes inn, og hvor ting skal plasseres. Du kan stille deg noen spørsmål for å komme i gang; hva skal området brukes til, og hvem skal bruke det? Skal det være plass til mange, eller få gjester? Hvor skal grill, uteplanter eller godstoler plasseres?

Ta en skikkelig opprydding

De fleste trives best når det er rent og ryddig rundt dem. Slik blir det også ute. Gjør deg selv og gjestene dine en tjeneste ved å rydde skikkelig opp etter vintermånedene. Rak løv, rydd bort og kast døde kvister som har falt av trærne, sop opp jord som har havnet på avveie fra knuste potter eller bed. Da har du et blankt lerret å jobbe med, som gjør resten av klargjøringen enklere å gjennomføre.

Planter og blomster gjør noe spesielt med sinnsstemningen

Det er bevist at planter øker trivsel og velvære, og gjør oss mer oppstemte og produktive. For både de med og uten grønne fingre, finnes det måter å gi liv til uterommet med flotte, grønne planter. Har du plass og mulighet, kan du vende jord og luke for å lage blomsterbed som du kan ha glede av år etter år. Er du mer plante-typen, kan du gå til innkjøp av noen ute-potte planter som klarer seg ute hele sesongen.

Blomster og planter gjør uteplassen til en oase. Foto: GettyImages
Vask og puss veranda og møbler

Akkurat som en godt spylt og vasket veranda, kan gamle og litt slitne utemøbler fort gis nytt liv hvis de får litt pleie. Ofte er det ikke mer enn noen malingsstrøk som skal til for at du blir glad i utetingene igjen. Og du sparer i tillegg masse penger på å ikke måtte kjøpe nytt. Du kan få noen flere tips om å forlenge levetiden til møblene dine her.

Få det like behagelig som inne

Puter, pledd, stearinlys og gulvtepper er en naturlig del av interiøret inne. Det skaper en lun og hyggelig atmosfære, og burde være en like naturlig del av uterommet. Ofte tenker ikke folk over at et uteteppe har mye å si for den koselige og imøtekommende følelsen. I tillegg holder teppet føttene dine varme mot det kalde underlaget

Tilrettelegg for overnatting

Uterommet trenger ikke begrenses til kun en forlengelse av stua. Heng opp en hengekøye, lag et skikkelig godt kosehjørne, eller gå til innkjøp av en daybed. Utnytt at varmen tillater netter under åpen himmel, og prøv å flytte soverommet ut en gang i blant. Husk å sjekke værmeldingen først så du ikke blir overrasket midt på natten!