Bad på budsjett

Badet er et av de dyreste rommene i huset å oppgradere. Allikevel finnes det muligheter for å pusse opp badet uten at det blir så fryktelig dyrt. Men du må være klar over hva du kan gjøre selv – og hva man må overlate til fagfolk.

Skal man selge boligen sin, og badet ser utdatert og slitt ut, tenker mange at «dette blir dyrt». Det må ikke nødvendigvis bli det. Vi gir deg noen råd som hjelper deg litt på veien:

Det første man bør gjøre, er å rådføre seg med en fagperson før du setter i gang. De kan fortelle deg hva du kan gjøre selv, og hva du ikke bør prøve deg på. Det faktisk ganske mye du kan gjøre selv, hvis du føler for det

Bytt ut badekaret med dusjkabinett

Et badekar tar mye plass, og er badet lite kan du frigjøre litt plass ved å bytte til et dusjkabinett. Er det et gammelt dusjkabinett der fra før, kan dette byttes ut i et som er nyere og mer moderne. Gamle dusjkabinetter kan ha misfarging og riper i glasset. Et nytt dusjkabinett kan derfor gi badet et løft uten at det koster skjorta.

Er badet gammelt? Gamle bad har ikke membran, derfor kan du ikke dusje rett på gulvet.

Bytte toalett

Ser toalettet ditt ok ut, men setet kanskje er litt slitt, er det bare å bytte dette. Dersom du skal bytte selve toalettet, bør du bruke en rørlegger. Men selve toalettet kan du kjøpe selv. De finnes i flere prisklasser.

Male vegger og tak

Et enkelt grep er å male veggene i nye og «freshe» farger. Bare husk å bruke maling som er ment for baderom. For eksempel Butinox. Det er også mulig å male rett på gamle fliser. Bare husk å fjerne gammelt fett og bruk riktig grunning først.

Vinyl

Dersom badet er gammelt, og kanskje har vinyl som gulvbelegg, kan du fint bytte dette i noe nytt og mer moderne. Men vinyl er faktisk tilbake i motebildet, så kanskje du velger å beholde det? Det kan også brukes på vegg, og finnes i flere varianter, og er lett å rengjøre.

I motsetning til fliser, er det selve vinylen som er tett, og derfor er det ikke behov for membran i dusjen. Det er imidlertid viktig å sikre en tett overgang mellom belegg og sluk. Klemringen ligger ofte litt nede i det originale gulvet og må kanskje pigges frem, noe som er en jobb for rørleggeren.

Rivning og pigging av fliser

Du kan rive badet selv, men vær forsiktig så du ikke skader rør, membran eller det elektriske. Noen velger også å pigge bort flisene, og legge nye selv. Skal du ha varmekabler i tillegg, anbefales det ofte å la fagfolk gjøre dette. De kan gjøre dette raskt, og dersom noe er feil, slipper du erstatningsansvaret.  

Mindre oppgraderinger som baderomsmøbler og knagger

Det enkleste å gjøre er å innrede badet med noen nye baderomsmøbler. Du kan også henge opp noen mer moderne knagger og skap.

Ny badedør kan du også installere – husk lufting under døren.

Det finnes flere måter å få oppgradert badet sitt uten at det koster for mye, men husk at alt som har med rør og elektrisk anlegg alltid må gjøres av kyndige fagfolk.

Dette er det du helst skal la fagfolk ta seg av:

  • Membranarbeider
  • Støpe gulv med varmekabler
  • Legge vanntette sjikt og smøremembraner
  • Rørarbeider som blir skjult i vegger og gulv
  • Skjøte rør
  • VVS-arbeider og spesielt koblinger som innbefatter vann under trykk
  • Krevende flisarbeider
  • Alle elektriske arbeider
  • Arbeid knyttet til sluk

Lykke til med oppussingen!

Kilder: Gjensidige.no, Hus.no, VB, rørlegger.no