Boligprisfallet i Norge fortsetter

Boligprisene i Norge sank med 2,2 prosent i november 2022. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,9 prosent.

Administrerende direktør Marianne Garang Sodeland i Partners Eiendomsmegling. FOTO: Kommunikasjonshuset Involve.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 208 039 kroner ved utgangen av november.

– Det er vanlig at boligprisene faller i siste kvartal av året, men økte renter har også hatt en effekt på den nedgangen vi ser nå. Prisene har steget kraftig de siste fem årene, mens de nå har flatet ut i 2022. Det er viktig å ta med seg at har du eid boligen din i over fem år, så har du opplevd en prisøkning på mellom 25 og 30 prosent, sier administrerende direktør Marianne Garang Sodeland i Partners Eiendomsmegling.

Nasjonal prisutvikling. Kilde: Eiendom Norge

Kan lønne seg å kjøpe seg opp

De fem siste årene har boligprisene på landsbasis økt med 23,6 prosent. I Oslo har veksten vært på 29,4 prosent i samme periode.

Skårdal forklarer videre at det kan lønne seg å kjøpe seg opp i pris når boligprisene går ned. 

– Hvis du skal selge noe som koster fem millioner og vil kjøpe noe til ti millioner, og begge boligene faller prosentvis like mye i verdi, så vil du få en større rabatt, understreker Sodeland.

Artikkelen fortsetter under prisgrafikken.

Innvirkning av høyere rente

– Det kraftige fallet i boligprisene fortsatte i november med en nedgang på 2,2 prosent. De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ 12 måneders vekst, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

– Med høyere rente er det ikke unaturlig at boligprisene korrigeres, men et stort boligprisfall vil få negative konsekvenser for norsk økonomi gjennom både lavere konsum og lavere boligbygging, sier han.

– Gjeld og boligpriser er nært forbundet og vi vil derfor oppfordre bankene til å ikke stramme inn for mye både på mellomfinansiering og boliglån. Boligmarkedet er drevet av reelle behov, og en for stor korreksjon i boligmarkedet nå vil kun skape større problemer senere. Det er et behov for boligene som nå ikke blir bygget, sier han.


Volum på prepandemiske nivåer

I november ble det solgt 7.321 boliger i Norge, noe som er 14 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021.

Så langt i år er det solgt 88.383 boliger i Norge. Det er 9,7 prosent færre enn i samme periode i fjor.

I november ble det lagt ut 7.410 boliger for salg i Norge, noe som er 2,1 prosent færre enn i samme måned i 2021.

Så langt i år er det lagt ut 99.541 boliger for salg. Det er 1,8 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Omsetningen i boligmarkedet er nå tilbake på pre-pandemisk nivå. Det innebærer også at aktiviteten vil gå ned som normalt i november og desember.

For å lese hele rapporten, klikk her.

For tidligere boligprisstatistikker, klikk her

Kilde: Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS